Dezvoltarea si cresterea personala


Dezvoltarea si cresterea personala

In zilele noastre, termeni precum dezvoltare personala si crestere personala au devenit foarte populari. S-au publicat numeroase carti si articole care dezbat acest subiect. Oamenii cauta in interiorul lor solutiile la diversele probleme cu care se confrunta. Cauta informatii, tehnici, apeleaza la diferite workshopuri, lecturi sau chiar profesori care le pot arata calea eficienta spre autodezvoltare. Din ce in ce mai multi oameni inteleg ca dezvoltarea personala aduce o imbunatatire considerabila asupra calitatii vietii.

Mintea inconstienta are cel mai important rol atunci cand vine vorba de dezvoltarea noastra si de cresterea personala. Actionand asupra continuturilor inconstiente apar schimbari la nivelul comportamentelor, obiceiurilor si atitudinii. Aceste lucruri se realizeaza prin intermediul vizualizarii, afirmatiilor pozitive, meditatiei si prin analizarea propriul comportament si al obiceiurilor.
Procesul schimbarilor interne necesita munca interioara.

Nu este suficient sa citesti carti si articole. Este necesar si sa practici ceea ce citesti si sa depui timp si efort. Nu exista schimbare interioara care sa se petreaca instant. Schimbarile autentice necesita timp, un grad puternic de motivatie, dorinta, ambitie, perseverenta si dedicare totala. Rezistentele exterioare dar si interioare trebuie luate si ele in calcul.
Cand incepi un program de dezvoltare personala, este inevitabil sa nu te confrunti cu rezistente interioare precum obiceiuri vechi sau cu rezistente exterioare din partea persoanelor din jurul tau.
Dorinta de a schimba, de a construi comportamente noi trebuie sa fie foarte puternica pentru a rezista dorintei de a renunta, opozitiei sau lipsei de incurajare din partea familiei sau prietenilor.

Tehnicile de dezvoltare personala reprezinta o puternica sursa interiora de putere si fericire, reprezinta o cale spre o viata mai buna.
O tehnica simpla si eficienta este aceea de a urmari comportamentelor personelor din jur in diverse situatii si de a te analiza pe tine insuti pentru a vedea daca acelasi comportament apare si la tine in aceleasi conditii. Atuni cand urmaresti oameni care au diferite trasaturi de caracter sau un anumit comportament pe care nu il aprobi este benefic sa te intorci spre tine insuti si sa observi daca acel comportament il regasesti si la propria persona. Daca realizezi ca si tu ai acelasi comportament poti sa vizualizezi o alta modalitate ( dezirabila, pe care sa o aprobi) de a reactiona in situatia respectiva.
In acest fel, inveti si beneficiezi de pe urma comportamentului pe care oamenii il afiseaza in viata de zi cu zi, in jurul tau , acasa, pe strada, la servici. Acest exercitiu nu presupune judecarea celor din jur, ci invatarea unor comportamente mai sanatoase.

Pasi simplii de dezvoltare si crestere personala:

1.Priveste in jur si observa comportamentul oamenilor in diferite circumstante. Urmareste persoanele de acasa, pe care le intalnesti la servici, in tramvai sau in magazin.

2. Urmareste modul in care vorbesc si reactioneaza si cum sunt tratati de cei din jur.

3. Fi atent la tonalitatea vocii celor din jur si la reactiilor lor la tonalitatea celorlalti. Observa cum te simti si cum reactionezi tu atunci cand cei din jur zbiara sau cand vorbesc calm. Urmareste reactiile oamenilor atunci cand oamenii devin furiosi, nelinistiti si suparati sau atunci cand sunt relaxati si calmi.

4. Analizeaza ce nu iti place la comportamentul celor din jur si de ce nu iti place, apoi analizeaza comportamentul tau sa vezi daca regasesti aceleasi reactii. Fi sincer si impartial.

5. Dupa ce descoperi comportamentele mai putin dezirabile, fi constient de ele si de circumstantele in care apar si incearca sa le eviti.

6. Imagineaza-ti in fiecare zi o varianta dezirabila de a reactiona in diverse situatii.

7. Atunci cand observi la cineva comportamente si reactii pe care ai vrea sa le posezi si tu, vizualizeaza-le de cateva ori pe zi.

8. Poti sa schimbi obiceiuri sau patternuri comportamentale sau sa le inlocuiesti cu altele noi deoarece consideri ca sunt mult mai sanatoase si benefice, chiar daca nu le-ai observat in prealabil la cei din jur.

9. Gandeste-te si vizualizeaza cat de des poti cum ti-ar placea sa reactionezi si sa te comporti in anumite situatii. Aminteste-ti constant de schimbarile pe care vrei sa le faci si incearca sa actionezi conform lor. De fiecare data cand constientizezi ca ai reactionat conform vechilor obiceiuri, aminteste-ti decizia pe care ai luat-o de a imbunatati si schimba comportamentul tau.

10. Nu fi dezamagit sau frustrat daca nu obtii rezultate imediate. Nu conteaza de cate ori incerci si nu iti iese, este important sa perseverezi si vei incepe sa vezi cum viata ti se schimba.