Hipnoza in combaterea depresiei


Hipnoza in combaterea depresiei

Depresia afecteaza din ce in ce mai multe persoane. Pentru unii, reprezinta un episod scurt care apare la un moment dat pe traseul vietii. In schimb, pentru altii depresia reprezinta o afectiune cronica sau recurenta, care are un impact semnificativ asupra calitatii vietii. Depresia poate sa atinga forme extrem de grave, nu putine fiind cazurile in care netratata corespunzator duce la deces. Companiile farmaceutice considera antidepresivele eficiente, dar cei care s-au confruntat cu depresia stiu ca tratamentul medicamentos nu da rezultatele scontate si ca multe dintre antidepresive vin cu o serie de efecte secundare.

Hipnoza a devenit o metoda de tratament foarte eficienta pentru multe persoane depresive. Studii recente arata ca hipnoza este de multe ori mai eficienta decat terapia cognitiv-comportamentala, aceasta din urma fiind cea mai frecventa forma de terapie folosita in tratamentul depresiei.

Hipnoza folosita in tratarea depresiei,descopera cauza profunda a tulburarii, in timp ce ajuta persoana sa gaseasca strategii de copping eficiente. Deasemenea, ajuta persoanele depresive sa obtina o stare generala mai buna caracterizata de sentimente de fericire si inlatura sau diminueaza gandurile negative care acompanieaza depresia. Tratamentul hipnoterapeutic pentru aceasta tulburare utilizeaza o combinatie intre sugestii si imagerie pentru a aduce schimbari pozitive in procesul inconstient al persoanei depresive. Persoanele care folosesc hipnoza pentru depresie vor experimenta deseori un sentiment de eliberare si un sentiment puternic al detinerii controlului asupra gandurilor lor si asupra vietii lor in general.

De vreme ce anxietatea merge de cele mai multe ori mana in mana cu depresia, hipnoza este foarte eficienta pentru ca ajuta la reducerea si eliminarea gandurilor si sentimentelor de anxietate. Cu ajutorul sugetiilor utilizate in hipnoza persoana dezvolta o perspectiva pozitiva si reuseste sa rupa cercul vicios al gandurilor dureroase si al sentimentelor de vinovatie, al lipsei valorii personale si al lipsei de speranta. Persoana invata cum sa raspunda eficient la situatii de viata care par coplesitoare si lipsite de speranta.

O data ajuns in starea profunda de relaxare, terapeutul ii ofera clientului sugestii si afirmatii cu continut pozitiv. In aceasta stare de relaxare sugestiile functioneaza cel mai bine si au un impact foarte mare. Sunt folosite sugestii la timpul prezent precum „ Ma simt fericit si optimist si in control deplin asupra vietii“ sau „Sunt o persoana valoroasa, capabila care are multe de oferit celor din jur“.

Cu toate ca nu toate starile depresive sunt declansate de evenimente traumatice, hipnoza este foarte eficienta atunci cand vine vorba de invatarea unor noi raspunsuri la situatiile dureroase, dificile. Deasemenea, poate ajuta individul sa acceseze memorii traumatice care au fost refulate. Prin hipnoza aceste memorii sunt aduse la nivelul constient si ajuta individul sa integreze si sa treaca peste emotiile triste, dureroase asociate cu evenimentele traumatice. Sugestiile pozitive care incurajeaza persoana inlocuiesc gandurile negative care mentin persoana in starea depresiva. Astfel, in viitor persoana depresiva va fi mai putin susceptibila la evenimente similare si va fi capabila sa raspunda la ele intr-o maniera mult mai pozitiva.

Toata lumea poate sa intre in starea hipnotica, dar hipnoza va fi mai eficienta atunci cand persoana se simte confortabil cu psihoterapeutul. Unii oameni vor experiementa efecte pozitive in urma sedintelor de hipnoza mai repede decat altii. Exista o varietate de factori care determina rapiditatea cu care sunt resimtite efectele pozitive. Copiii, de regula, raspund mai repede la hipnoza decat adultii si experiementeaza imbunatatiri semnificative chiar si dupa doua sedinte. La adulti, rapiditatea cu care apar schimbarile variaza in functie de severitatea depresiei, de personalitate, de gradul de motivatie si deschidere.