Hipnoza in combaterea fumatului


Hipnoza in combaterea fumatului

Fumatul reprezinta o adictie. Cu toate ca media ne informeaza zi de zi despre pericolele evidente ale fumatului la nivel fizic, aspectele psihologice negative nu sunt atat de abordate. Fumatul face parte din rutina de zi cu zi, inserandu-se in majoritatea activitatilor noastre. Se formeaza obiceiuri, se creaza asociatii precum cu mancarea, alcoolul sau scurtele pauze in timpul serviciului. Fumatorii se identifica cu tigara si la un moment dat aceasta devine parte din ei.

Pentru cei mai multi fumatul devine un mecanism de cooping atunci cand avem de-a face cu situatii stresante. Atunci cand un fumator este suparat, aprinde o tigara in incercarea de a se simti mai bine. Adevarul este ca tigara este un prieten fals care incearca sa controleze si sa raneasca prin efecele sale negative. Exista alt metode pozitve care ne ajuta sa ne calmam in situatii stresante. Studii numeroase ne spun ca nicotina este eliminata din corp dupa cateva zile dupa ce nu mai fumam, dar dupa cum multi fumatori stiu dorinta de aprinde o tigara persista mult mai mult timp. Acest lucru se datoreaza nevoilor psihologice care alimenteaza motivatia de a fuma . Aici intervine hipnoza. Schimband la nivel inconstient motivatia de a fuma se va schimba si obiceiul. Prin hipnoza se pot invata noi metode de coping care sa inlocuiasca tigara in momentele stresante, triste sau de plictiseala. Abordand atat efectele la nivel fizic cat si cele la nivel psihic este mult mai usor sa facem fata fumatului.

Hipnoza ca metoda in combaterea fumatului este foarte cunoscuta si larg raspandita printre solutiile care au rezultate in ceea priveste renuntarea la fumat. Ce implica tratamentul hipnoterapeutic si cat de eficient este? Multe studii au raspuns la aceste intrebari si au adus o serie de dovezi clare in ceea ce priveste eficienta hipnozei in combaterea fumatului.

Ce tehnici presupune hipnoterapia?

Tehnicile hipnotice utilizate in principal atunci cand se lucreaza cu fumatorii recurg, deseori, la imageria mentala (vizualizare) a tigarii si a situatiilor neplacute pe care le presupune fumatul precum senzatia de uscare a gurii, mirosul impregnant al fumului sau efectele periculoare care apar in urma fumatului, precum cancerul. Se apeleaza, de asemenea, si la sugestii care au rolul de a incuraja fumatorii sa creada ca vor pierde dorinta de a fuma. O tehnica populara este metoda Spiegel care incurajeaza fumatorii sa se concentreze pe trei idei:
 

1. Fumatul reprezinta o otrava pentru trupul tau.
2. Ai nevoie de un corp sanatos pentru a putea trai.
3. Ii datorezi corpului tau respect si protectie.

 

Fumatorii sunt invatati autohipnoza si sunt incurajati sa repete aceste trei idei in fiecare zi atunci cand simt nevoia incontrolabila de a fuma.
Este important de subliniat ca hipnoza nu este singura metoda de a combate fumatul. Exista multe alte abordari, precum tratamentul cognitiv comportamental, care dau rezultate. Studiile privind eficienta hipnozei sustin ca hipnoterapia are cateva atu-uri in comparatie cu celelalte metode precum abordarea profunda a cauzei fumatului si motivarea si abstinenta pe termen foarte lung.